Lulderij

Een tussenblog

Saturday, October 29, 2005

Ere aan Parks

Gisteren is besloten dat Rosa Parks die maandag overleed, op zondag en maandag in het Capitol opgebaard zal worden (je weet wel...waar vorig jaar Reagan ook voor het publiek te bezichtigen was).
Een hele eer, want normaal is zoiets alleen voor presidenten en oorlogshelden weggelegd. Ze is overigens de eerste vrouw die op deze wijze ge-eerd wordt.


http://www.samesexmarriage.ca/images/segeragte/Rosa_Parks_Dec.21_1956.jpg

Rosa Parks was dan ook niet zomaar een vrouw. Met een simpele weigering als zwarte vrouw om op te staan voor een blanke man in een bus brak ze de segregatie-wetten op twee manieren. Ten eerste deed ze iets wat tegen de wet was en ten tweede was het de gebeurtenis die ervoor zorgde dat de segregatiewetten werden afgeschaft.

Kun je het je voorstellen...dat je voor in de bus bij de chauffeur je kaartje moest kopen, dan uit de bus stappen, naar de achterkant van de bus lopen en achterin weer instappen, alleen omdat je zwart was? Het zijn de wetten die slechts enkele tientallen jaren geleden in het zuiden van Amerika nog heel gewoon waren. En nog steeds zit het niet goed..is de kloof tussen blank en zwart te groot, al wordt dat ondertussen dan niet meer wettelijk vastgelegd.


200510280930


Ik vond een mooie moderne "hommage" aan Parks, gebaseerd op een oude commercial voor Apple (die overigens voor de gelegenheid nu weer wordt uitgezonden) in een nieuw iPod jasje gestoken: iSitWhereIWantTo


0 Comments:

Post a Comment

<< Home